Prohledněte si naši novou nabídku krbových kamen HWAM a WIKING zde

 

Krbová kamna nebo krbová vložka?

14.05.2015

 

Stručně o kamnech a krbech

Jak kamna, tak krby patří do kategorie tzv. pohledových topidel, které produkují tepelnou energii a navíc umocňují pocit tepla. Pohled do sálavého ohně je mimo jiné prokazatelně prospěšný vůči naší psychice.

Vzhledem k použití dřeva je využívání krbů a kamen ekologickým způsobem vytápění, neboť se jedná o obnovitelnou surovinu – na rozdíl od uhlí, které je neobnovitelné a produkuje velké množství emisí. Topení uhlím je v řadě zemích zakázáno a podobný scénář lze očekávat i u nás.

Z těchto důvodů doporučujeme kombinovat primární zdroj vytápění (elektřina, plyn) s přitápěním v krbu nebo kamnech. Rozdíly mezi spotřebiči, jejich výhody i nevýhody uvádíme níže.

 

Krbová vložka nebo krbová kamna?

Ve své podstatě jsou krbové vložky zabudovanými kamny s velkou prosklenou plochou. Hlavní rozdíl mezi kamny a krbovou vložkou spočívá ve svém umístění. Zatímco krbová vložka je obezděna a dotvářena do designové podoby, nejčastěji do rohu nebo u zdi, krbová kamna vídáme jako volně stojící lokální zdroj tepla v pokoji s místnosti.

Co se týče účinnosti, oba spotřebiče mohou vykazovat stejnou výhřevnost, která může dosáhnout až 80%. Výjimku tvoří tzv. otevřené krby nebo krby do prostoru – tyto krby produkují zejména sálavé teplo, jehož množství klesá se vzdáleností od topeniště.

Souhrnně můžeme říci, že uzavřenákrbová vložka i krbová kamna dosahují stejné účinnosti, která je závislá zejména na kvalitě konstrukce a velikosti spotřebiče. V konečném důsledku tedy rozhoduje vzhled a proporce místnosti, kde bude spotřebič umístěn.

Teplovodní krbová vložka SeguinKrb Seguin

Krbová kamna SeguinKrbová kamna Seguin

 

Jak je to s teplovzdušným rozvodem tepla?

Teplo je rozváděno třemi základními způsoby: sáláním, prouděním a vedením. Teplovzdušné rozvody umožňují využití tzv. vedeného tepla do ostatních místností pomocí hliníkových trubek.

Tuto technologii je možné využít jak u krbových kamen, tak krbových vložek. Jedná se o velmi efektivní způsob vytápění, který doplňuje sálání a přirozené proudění tepla v domácnosti. U delšího rozvodu teplého vzduchu je vhodné vybavit systém ventilátorem, který se postará o rozvod tepla i do vzdálenějších prostor.

Využitím teplovzdušného vytápění můžete z vašeho spotřebiče vytvořit primární zdroj vytápění, který dokáže vytopit prostor až o 500 m3. Krbová kamna s teplovzdušným rozvodem v naší nabídce nenaleznete, doporučujeme však naše teplovzdušné krbové vložky s vysokou účinností.

 

Naše shrnutí, doporučení

V první řadě doporučujeme poradit se s odborníky. Nelze hledět pouze na výkon a velikost spotřebiče, jehož správná volba vám zajistí velkou finanční úsporu ve srovnání s plynem nebo elektřinou. Po technické specifikaci hraje hlavní roli design a účel spotřebiče. Pokud chcete pouze doplnit interiér o designový prvek, doporučujeme otevřené nebo závěsné/centrální krby. Pro občasné přitápění zvolte prostorově úsporná kamna nebo klasický krb. Pro časté využívání uzavřenou krbovou vložku nebo prostornější krbová kamna.

Pokud se chcete poradit s odborníkem, neváhejte se na nás obrátit, rádi Vám vše vysvětlíme. Kontaktujte nás.

Průvodce výběrem
Nezávazně poptat